Punjenje električnih vozila

Sve što treba da znate o tome
Prednosti električnih automobila

Prednosti električnih automobila

Prednosti električnog automobila nad klasičnim automobilom su kako tehničke, tako i ekonomske prirode.

Motor električnog automobila je jednostavniji, tiši i čistiji od klasičnih automobila sa motorom sa unutarnjim sagorevanjem. Koncept elektro motora je jednostavniji i jeftiniji za održavanje.

Obzirom da nema toliko pokretnih delova, nisu potrebni ni česti servisi kao kod klasičnih vozila.

Smanjeno zagađenje

Smanjeno zagađenje

Emisija štetnih gasova vozila na električni pogon je nula.
Jedino zagađenje stvara se zbog proizvodnje energije, a ono iznosi oko 30% zagađenja u odnosu na zagađenje koje stvaraju klasični automobili.

Tehnologija litijumskih baterija nam trenutno pruža vek trajanja na automobilima oko 2000 punjenja, 300 000 pređenih km i 10 godina korisne primene. Performanse se konstantno usavršavaju, a baterije se nakon što prestanu da se koriste u vozilima recikliraju i nalaze primenu u napajanju drugih, manje zahtevnih uređaja još dugi niz godina.

Ograničenje vožnje

Ograničenje vožnje klasičnih vozila

U poslednjih nekoliko godina, sve više gradova zabranjuje kretanje klasičnim vozilima u određenim zonama zbog prevelikog zagađenja. Ovakve zabrane se ne odnose na električne automobile, pošto je njihova emisija štetnih gasova jednaka nuli.

Električni automobili ne podležu restrikcijama i nisu potrebne dodatne eko dozvole. To je ogromna prednost za ljude koji žive u urbanim sredinama i koriste vozilo tokom celog dana.

Smanjena potrošnja

Smanjena potrošnja

Za punjenje električnog vozila, dovoljno je da ga spojite na adekvatan punjač i u roku od samo nekoliko sati ili minuta (na brzim punjačima), vozilo je spremno za put.

Utrošak električne energije u poređenju sa troškom goriva je zanemarljiv. Tačna potrošnja električnog automobila zavisi od mnogih faktora koji se uzimaju u obzir, ali troškovi električne energije na 100 kilometara znatno su ispod 4 € (ili čak 3 € za neka vozila).

Minimalna buka

Minimalna buka

Motor električnog vozila tokom vožnje je ekstremno tih u poređenju sa klasičnim automobilom i pruža puno bolji doživljaj same vožnje.

Tokom mirovanja, motor električnog vozila je bešuman, pa buke praktično i da nema.

U nekim gradovima, gde je zabranjena vožnja klasničnih automobila kroz centralno gradsko jezgro, a gde javne službe koriste isključivo vozila na električni pogon, boravak je pravi spokoj. 

Održavanje vozila

Održavanje vozila

Električna vozila, pa samim tim i motor, ima mnogo manje pokretnih delova od klasičnog vozila pa su samim tim i troškovi održavanja znatno niži.

Pojedini električni automobili imaju servisne intervale na svakih 100.000 km i nemaju troškove zamene ulja i ostalih tečnosti. Dugogodišnji vlasnici električnih vozila kažu da im je najveći trošak održavanja zamjena pneumatika.

Način punjenja

Električnog vozila

Postoje tri vrste punjača za električna vozila i podeljeni su po nivoima:

Nivo 1 - sporo punjenje

Nivo 1 punjenja je kada električno vozilo priključite na utičnicu sa standardnim utikačem za napajanje naizmeničnom strujom.
Standardna utičnica isporučuje maksimalno 2,3 kW i punjenje putem ovakvih punjača je ujedno i najsporiji način za punjenje električnog vozila. Pruža svega 6-8 kilometara dometa na sat. Obzirom da nema komunikacije između utičnice i vozila, ovaj metod pored toga što je spor,  može biti i opasan po bezbednost. Ovakav način punjenja treba izbegavati, izuzev u hitnim slučajevima.

Nivo 2 - brzo punjenje - AC

Nivo 2 punjenja je standardna stanica za punjenje naizmeničnom strujom koju možete naći u najširoj primeni. Stanice za punjenje nivoa 2 isporučuju između 3,4 kW – 22 kW i obično se nalaze na stambenim objektima, javnim parkinzima i komercijalnim lokacijama. Pri maksimalnoj snazi od 22 kW, jedan sat punjenja će obezbediti oko 120 km dometa električnog vozila. U kombinaciji sa nizom dodatnih funkcionalnosti, opcijama pametnog povezivanja i bezbednosnim funkcijama koje punjači nivoa 2 mogu da ponude, mnogi vozači električnih vozila ulažu u AC stanicu za punjenje  kod kuće.

Nivo 3 - rapidno punjenje - DC

Nivo 3 punjenja je stanica koja koristi jednosmernu struju (DC) za direktno punjenje baterije vozila, zaobilazeći AC/DC konvertor na ploči. Ovo omogućava punjačima nivoa 3 da isporučuju jednosmernu struju direktno u bateriju. Kao rezultat toga, stanice za punjenje nivoa 3 mogu da isporuče više snage, brže, što ih čini idealnim za lokacije sa kratkim zadržavanjem kao što su benzinske pumpe i javni parkinzi. Vremena punjenja variraju između različitih vozila i izlazne snage, međutim, uopšteno govoreći, punjači nivoa 3 mogu puniti vozilo u minutima u odnosu na sate kod punjača nivoa 2 ili danima za stanice za punjenje nivoa 1.

Konektori

za punjenje električnog vozila

Konektori za punjenje električnih vozila se razlikuju u zavisnosti od stanice za punjenje, izvora energije i kabla za punjenje.
Za punjenje naizmeničnom strujom AC (Mode 2 i Mode 3) koristi se 4 tipa konektora: Tip 1, Tip 2, Tip 3A i Tip 3C.
Za punjenje električnih vozila jednosmernom strujom DC (Mode 4) postoji 2 tipa konektora: CHAdeMO i CCS COMBO.

TIP-1-Yazaki
Tip 1 Yazaki
TIP-2-Mennekes
Tip 2 Mennekes
Tip-3a
Tip 3A
Tip-3c
Tip 3C
CHAdeMO
CHAdeMO
CCS-COMBO2
CCS-COMBO2

Kontaktirajte nas

Upit za ponudu

Kako bi dobili sve potrebne informacije i cenu proizvoda, molimo Vas da popunite i pošaljete sve potrebne podatke, a mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.