Elektro punjenje kod kuće

Saznajte sve što je potrebno za punjenje automobila kod kuće

Postoji dva osnovna tipa stanovanja – u kući ili stambenoj zgradi sa sopstvenim parkingom i u stambenoj zgradi sa deljenim parkingom. Tako postoji i dva rešenja za elektro punjenje Vaših vozila u zavisnosti od vrste parkinga.

Elektro punjenje vozila na privatnom parkingu

Da li ste već kupili električno vozilo ili se još uvek spremate na taj korak? Pretražujete internet kako bi došli do svih potrebnih informacija kako da donesete odluku i šta Vam je sve potrebno za punjenje električnog vozila kod kuće? Mi Vam možemo pomoći u tome!
Rešavanje sistema za punjenje kod kuće je zapravo najjednostavnije, a da biste odabrali najbolje rešenje potrebno je da znate sledeće:

Koji auto vozim, Tesla električno vozilo

Koji auto vozim?

U zavisnosti od snage modula koje poseduje Vaše vozilo, zavisi i maksimalna snaga kojom će se Vaš automobil puniti. Nema potrebe za uzimanje punjača veće snage jer to neće uticati na brzinu punjenja. Drugi faktor koji je potrebno uzeti u obzir je tip priključka koji Vaše vozilo poseduje, pa u skladu sa tim treba odabrati i punjač.

Sporo punjenje AC strujom se odvija putem modula za punjenje u samom vozilu i on ima unapred definisanu snagu od strane proizvođača električnog vozila.

Punjenje više vozila

Da li će ovo biti jedino električno vozilo?

Definitivno važno pitanje je da li u budućnosti razmišljate o kupovini više električnih vozila?
Ako je odgovor da, u tom slučaju je važno da odaberete punjač koji ima mogućnost nadogradnje kako ne biste menjali ceo punjač da bi punili drugo vozilo.

Postoji mogućnost da naredno vozilo ima drugi tip priključka ili veći kapacitet punjenja.

Gde da ugradim elektro punjač?

Takođe važan podatak je gde će se punjač nalaziti, jer nam on određuje dužinu kabla za punjenje i vrstu dozvole pristupa.
Ukoliko je uređaj bez autorizovanog pristupa i na svima lako dostupnoj lokaciji, bilo ko može da se spoji, napuni vozilo i stvori Vam neplanirane troškove.

Ukoliko nemate izbora da ograničite fizički pristup punjaču, svakako najbolja opcija je nabavka stanice za punjenje sa dodatnom autorizacijom putem aplikacije ili RFID kartice.

Priključna snaga

Koja priključna snaga el. energije mi je dostupna?

Ne bi bilo dobro da dođete u situaciju da morate da zakupite dodatne kapacitete, jer je Vaša priključna snaga manja od one koja je deklarisana na stanici za punjenje. Potrebno je da uzmete u obzir i druge velike potrošače koji su na istom priključku, kako bi izbegli da npr. uključivanjem klima uređaja ne preostaje dovoljno kapaciteta za punjenje električnog vozila.

Ukoliko često imate varijaciju trenutne potrošnje, najbolji izbor je kupovina stanice za punjenje sa pametnim funkcijama kao što su limitiranje snage putem aplikacije ili automatskog prilagođavanja snage prema trenutno dostupnoj energiji.

Priključak za punjenje

Da li je moja stanica dostupna i drugim korisnicima?

U razvijenim zemljama vlasnici privatnih stanica za punjenje su već na mapama dostupnih punjača i nude korišćenje svojih stanica uz nadoknadu. Povećanjem broja električnih vozila čini ovaj poslovni model sve popularnijim kao vid zarade i dopune kućnog budžeta.

Ukoliko želite da ponudite ovakvu uslugu, onda je definitivno izbor stanice sa pametnim funkcijama uz koje ćete moći da ponudite uslugu punjenja uz identifikaciju putem kartice ili mobilne aplikacije. Važno je napomenuti da ovakva stanica treba da bude povezana na internet kako bi potencijalnim korisnicima pružila informacije o dostupnosti, lokaciji i statusu punjenja.

Elektro punjenje vozila na deljenom parkingu

Stanice za punjenje vozila na deljenom parkingu, pored potrebe da ispunjavaju osnovna pravila koja važe i za privatni parking, obavezno bi trebale da budu sa pametnim funkcijama i povezane na internet. Ovako ćete omogućiti informacije o dostupnosti stanica sa ostalim korisnicima, kontrolu pristupa i raspodelu troškova. Takođe ćete imati mogućnost da definišete dozvole za pristup svakog pojedinačnog korisnika i pregled utroška.

Ukoliko stanicu za punjenje postavite na mapu, možete pružiti mogućnost punjenja i svim drugim korisnicima i tako komercijalizovati stanicu, povratiti uloženi novac i nakon toga ostvarivati prihode za održavanje i dalje unapređenje sistema.

Preporučeni uređaji

Kućna upotreba / Za firme
11 kW / 22 kW / 3.7 kW / 7.4 kW

Kontaktirajte nas

Upit za ponudu

Kako bi dobili sve potrebne informacije i cenu proizvoda, molimo Vas da popunite i pošaljete sve potrebne podatke, a mi ćemo Vas kontaktirati u najkraćem roku.